• Dansk
  • English
  • Deutsch

Sivsanger

- Flyver 4800 km på én ”optankning”
 
Sivsangeren er en meget lille fugl, med en kropsvægt på kun ca. 10 gram. Alligevel er den i stand til at flyve non-stop fra yngleområdet i Danmark til overvintringsområderne i Vestafrika. Derfor må den tanke fedtreserver op før den lange rejse. Det gør den lille fugl til en rigtig grovæder, der kan fortære helt op til 40 bladlus pr. minut. Dermed kan den øge vægten med et gram fedt  om dagen, indtil kropsvægten er steget med 50 %. Til sammenligning skulle et menneske på 70 kg tage 7 kg på om dagen, og øge sin vægt med 35 kg på 5 dage.
 
Sivsanger, © Biopix JC Schou
 
Tørke i Afrika truer sivsangeren
Sivsangeren var en meget almindelig dansk ynglefugl indtil 1970erne. Den yngler i alle slags vådområder, gerne i grænsezonen mellem rørskov og krat. Selvom denne naturtype er blevet mere udbredt i Danmark i de senere år, er sivsangeren fortsat i tilbagegang. Årsagen skal sandsynligvis findes i overvintrings­områderne i Afrika, der flere gange er blevet ramt af tørke.
 
Fakta
Sivsangeren er 13 cm lang og har et vingefang på 17-21 cm. Som mange af rørskovens fugle kansivsangeren være ret svær at få øje på. Den opdages lettest, når den synger fra en sangpost, hvorfra den tager en kort flagrende sangflugt midt i sangen. Den kan kendes på den mørke isseside, den lyse øjenbrynsstribe og mørk øjenstribe, der får den til at se lidt vred ud. Lever i fugtig rørskov og krat, og er fåtallig som dansk ynglefugl.

Sivsanger, © Biopix N Sloth