• Dansk
  • English
  • Deutsch

Admiral

Admiralen er en træk(sommer)fugl
 
Når fuglene trækker sydpå om efteråret, får de følgeskab af admiralen. Den smukke sommerfugl har en 1500 km lang rejse foran sig, før den lander i ved Middelhavet. Efter den lange flyvetur parrer den sig og lægger æg. Derefter er dens livsmisson fuldført og sommerfuglen dør. De sommerfugle, der klækkes i Spanien, foretager den modsatte rejse om foråret. De flyver til Danmark, hvor de parrer sig, lægger æg og dør.
 
Admiral larve
 
”Lille sommerfugl, flyv fra blomst og til blomst”…
Lyder en gammel dansktop-slager fra 1968, og det er netop, hvad sommerfuglen bruger sommeren til. Admiraler fra Spanien ankommer til Danmark i juni –juli måned. Æggene lægges på brændenælder og larven lever af brændenældeblade, til den efter 3 uger forpupper sig. Når sommerfugle kommer ud af puppen, får den travlt med at komme i form til den forestående rejse sydpå. Den suger nektar fra mange forskellige planter, især tidsler og hjortetrøst.  Også havens sommerfugle­busk kan i august være fyldt med admiraler, der fylder sig med nektar. Om efteråret er gæret nedfaldsfrugt populær føde for sommerfuglen, der godt kan blive lidt beruset. Den sukkerholdige føde omdannes i sommerfugle til fedt, den kan tære på, under rejsen sydpå.
 
Fakta
Admiralen har et vingefang på 55-70 mm. Oversiden af vingerne har en sort bund, med hvide pletter på den yderste spids af forvingerne. Længere inde på forvingerne, samt på kanten af bagvingerne har den et lysende orange bånd. Admiralens underside har et kompliceret mønster af snirkler og øjepletter i et utal af farver. Larverne har sorte og hvide prikker, med et gult bånd på hver side. De lever af brændenældebladene og kan gemme sig i et sammenrullet blad. Admiralen er almindelig og udbredt i hele landet.

Admiral