• Dansk
  • English
  • Deutsch

Gråpil

- To slags pilegæslinger

Pilebuskene langs åen er nogle af de første træer, der springer ud om foråret. Deres blomster er de små ”pelsede” duske, der sidder som en række gæslinger på lange kviste. På de fleste blomsterplanter findes de hanlige støvdragere med pollen og de hunlige støvfang med frugtknuden i samme blomst. Hos pilebuskene er de delt på to planter. Derfor findes der 2 slags gæslinger. Begge slags gæslinger er først lysegrå som små kaninhaler, men senere bliver hanplanternes gæslinger fyldt med små gule ”knappenåle” fyldt med pollen, mens hunplanternes gæslinger bliver ved med at være grå med små gule støvfang.

Gråpil

Pil hjælper mod hovedpine

Et af de ældste midler mod hovedpine kommer fra pilebark. For ca. 2400 år siden brugte den gamle græker Hippokrates et pulver lavet af pilebark, som middel mod smerte og feber. Lige siden har ekstrakter af pilebark været brugt til smertelindring, mod feber og gigt. I 1828 udvandt en tysk farmakolog nogle bittert-smagende gule krystaller fra pilebarken. Han kaldte stoffet salicin. Salicin indgår i acetylsalicylsyre, der er et kendt smertestillende middel, der bl.a. forhandles under navnet Aspirin.

 

Fakta: Pil er en af de almindeligste træarter, der vokser på fugtig jordbund. Der findes mange arter af pil, der godt kan være svære at skelne fra hinanden. Grå-pil er almindelig og udbredt i hele landet. Den kendes på at bladene er 5-9 cm lange, bredest over midten med grågrøn overside, og lyst filhåret underside. Blomstrer i april-maj. Raklerne sidder på korte lodne stilke.

 

Gråpil