• Dansk
  • English
  • Deutsch

Kæmpe bjørneklo

- Skærmplanternes Kæmpe

 

Kæmpe-bjørneklo er virkelig en kæmpe. Den kan blive over 2 meter høj og dens store hvide skærme kan have en diameter på mere en 50 cm.  Den breder sig også ”kæmpe hurtigt” da skærmene indeholder hundredvis af meget spirevillige frø. Kæmpe-bjørneklo kommer oprindeligt fra Kaukasus og hører ikke naturligt hjemme i den danske natur. Derfor kan den voldsomme spredning af arten være en trussel mod andre naturlige danske arter. Det kan også være farligt at komme i nærkontakt med kæmpe- planten.  Den indeholder en saft, der er giftig og som fremkalder brandsårsagtig eksem, hvis plantesaften ram­mer huden, der derefter bliver belyst af solen.

 Kæmpe bjørneklo

 

Blev Thorvaldsens skulpturer, svøbt i frø af Bjørneklo ?

Der findes flere historier om hvordan kæmpe-bjørneklo kom til Danmark. En af historierne omhandler den berømte danske billedhugger Bertel Thorvaldsen. Thorvaldsen boede mange år i Rom, og da hans mange skulpturer blev sendt hjem fra Italien omkring 1838, blev de ifølge myten pakket ind i frø fra kæmpe-bjørneklo. Her spirede de første planter i gården ved Thorvaldsens Museum. Historien er dog ikke sand, da kæmpe-bjørneklo ikke var særligt udbred i Italien på Thorvaldsens tid. Derfor kunne der ikke samles frø nok til indpakning af de store skulpturer. Men måske har der alligevel sneget sig et enkelt frø eller to med i Thorvaldsens last.

 

Kæmpe Bjørneklo

 

Fakta: Skærmplante med store hvide skærme, der består af 50-150 småskærme. Den kan blive op til 2,5 m høj og har op til 10 cm tykke hule stængler. Den har spredte, røde pletter, med stive hår. Grundbladene, er meget store og dybt indskårne med groft tandede lapper.  Planten er toårig og blomstrer det andet år i juli-juli måned.

 

 

Kæmpe bjørneklo