• Dansk
  • English
  • Deutsch

Engkarse

- Nyd en frisk engkarsemad

Om foråret lyser engkarsen op på engen med sine hvide og svagt lilla blomster. Engkarse hører til korsblomstfamilien, da blomsten har 4 kronblade, der danner et kors. Mange dyrkede arter som raps, sennep og kål hører også til korsblomstfamilien. 

De hvide kålsommerfugles larver lever af planter af korsblomstfamilien, og engkarse er en vigtig foderplante for larverne.

Engkarse er også spiselig for mennesker og både blade og blomster kan spises. Smagen er skarp og let bitter, og den smager godt på en æggemad, eller sammen med fisk og skaldyr. Planten er rig på C-vitamin, og den blev tidligere brugt mod skørbug.

Engkarsens frø sidder i lange tynde skulper, og når frøene er modne springer skulpen op, og slynger frøene op til 2 meter væk.

Almindelig engkarse

 

Fakta: Højde 15-45 cm. Flerårig urt. Blomstrer i maj-juni. Bladroset med 1-7 par ustilkede småblade med et lidt større småblad i enden. Blomsterstanden består af 8-15 blomster, der hver har 4 hvide til lilla kronblade. Engkarse vokser på fugtig bund i enge og kær og er almindelig i hele landet.  

 

Almindelig engkarse