• Dansk
  • English
  • Deutsch

Fra Villebøl til Foldingbro

Ruten er 11,2 km. 
 
 
Turen starter ved rastepladsen ved Villebøl Bro  syd for Tobøl. her finder du informationsskærm, toilet, borde og bænke. Ved Villebro Bro ligger også en campingplads med en lille butik.
 
Det første stykke kan du vælge enten syd eller nordsiden af åen. Det første stykke er en åben flad ådal, men senere følger man  ådalens skrænter.
 
Læg mærke til de fine overdrev på skrænterne ned til åen. På vejen kommer du forbi Sophus Ejler Jepsens trappeskulptur i beton. Efter den er det muligt at gå op til Ravningvej. Ved parkeringspladsen på Ravningvej ligger resterne af en større engvandingskanal. 
 
Færgested
På stedet, hvor Nielsby Dambrug ligger i dag, lå der tidligere et lille primitivt færgested. Færgen var egentlig blot en stor, fladbundet trækasse, man trak over åen med reb. Alligevel havde de lokale givet fartøjet det royale navn Oscar den Anden. Tæt på dambruget, på Kongeåvej 128, finder du en parkeringsplads. 
 
Fra Nielsby Dambrug på går du på sydsiden af åen endnu 4,5 kilometer, før du kommer til Foldingbro.  På denne strækning findes et lille egekrat, hvor åen har høje skrænter. Her flygtede man over åen under 1. Verdenskrig. Stien løber langs åen og over engene det sidste stykke før byen. I Foldingbro krydser du åen.
 
Foldingbro
Foldingbro var før i tiden en vigtig told- og grænseby ved Kongeåen. På begge sider af åen var der en kro og et vagthus til gendarmerne. I Foldingbro har du mulighed for at lave et svinkeærinde til Åtte Bjerge, der ligger omkring 2 kilometer nordvest for byen.
 
På parkeringspladsen over for Kongeåkroen i Foldingbro finder du en digital informationsskærm med gratis Wi-Fi. Her kan du læse spændende informationer om Kongeåens natur og historie.  
 
Ved genforeningshøjen findes borde - og bænkesæt med udsigt over åen.