• Dansk
  • English
  • Deutsch

Spor fra odderen

Odderen er nataktiv og lever af fisk. Foto: Biopix N Sloth.
Odderen er nataktiv og lever af fisk. Foto: Biopix N Sloth.

Odderen – svømmehud mellem tæerne og lort med fiskeskæl
Odderen er udbredt ved alle de store jyske vandløb, og der er fundet spor af odderen flere steder langs Kongeåen. Man finder ofte odderes spor på sand- og mudderbanker langs åen og ved vej­broer langs vandløbet. Odderen er nataktiv og lever af fisk. Den har et fladt hoved med små ører, næsebor og øjne, der sidder højt oppe på hovedet, så den kan se, høre og trække vejret, mens den svømmer. Pelsens gråbrune underuld er isolerende og vandskyende. Pelsen er brun med en lys underside. Odderen er 100-130 cm lang og vejer 6-11 kg (hanner), 5-8 kg (hunner).

”Gæt en lort”
Odderens lorte er sorte og slimede, når de er friske og grå, når de er gamle. De er fulde af fiskeskæl, og har en karakteristisk tranagtig duft. Findes på lidt højtliggende steder på bredden af vandløb.

Odderens spor har 5 tæer, forbundet med svømmehud. Forpotens spor er næsten rundt med en diameter på ca. 6 cm. Bagpoten er ca. 6-9 cm afhængigt af, hvor stor del af fodsålen, den træder på. Mærker efter kløerne er små.

Odderens spor har 5 tæer, forbundet med svømmehud. Forpotens (øverst) spor er næsten rundt med en diameter på ca. 6 cm. Bagpoten (nederst) er ca. 6-9 cm afhængigt af, hvor stor del af fodsålen, den træder på. Mærker efter kløerne er små.

 

Fodspor fra en odder i sandet. Foto: Biopix N Sloth.
Fodspor fra en odder i sandet. Foto: Biopix N Sloth.