• Dansk
  • English
  • Deutsch

Naturfortællinger

Mosebryg ligger som en tæt tåge over markerne. Foto: Colourbox.
Mosebryg ligger som en tæt tåge over markerne. Foto: Colourbox.

Måske er tuerne i mosen slet ikke lavet af græs og siv, men er mosepigernes hårtoppe. Læs historien her:

Mosekonen brygger
Når solen går ned en sommeraften, så stiger der damp op fra mosen. Det er mosekonen, der brygger. Hun kommer frem fra mosen med sit tjavsede hår og sorte tæer. Hun har en stor gryde lavet af en gammel træstub. Den fylder hun med aftenrøde, måneskin, vorterod, pilehud, ræveglam, edderkoppespind og snøften fra en mosegris og meget mere.

Når gryden damper, breder der sig en tæt tåge over mosen. Her danser elverpigerne og mosekonens piger og drenge hjælper med at samle forskellige ting til bryggen. Bryggen skal være færdig inden solen står op, for mosefolkene kan ikke tåle sollys.

I mosen ses ofte kraftige tuer, der ligner græstuer. I virkeligheden er det slet ikke græs. Det er mosepigernes hårtoppe. De stikker frem, når mosepigerne ikke når at komme helt ned i mosen, inden solen står op.

 

Klokkeblomstens alfehat
Hvis du plukker en buket klokkeblomster, kan du næsten høre, at de ringler. Det kan alferne i hvert fald, og de bruger også klokkeblomsten som sommerhat.

 

”Hvis du bliver fuld af pjat
Når klokkeblomsten ringer
Så tag en lille alfehat
Og sæt den på din finger”
(Malene Bendix)

 

Klokkeblomstens blå farve er følsom overfor syre. Hvis du roder lidt i en myretue med en klokkeblomst, vil myrerne tisse på den. Myretis indeholder myresyre, og syren får klokkeblomsten til at skifte farve til lyserød.

  

Klokkeblomst på fingeren og smørblomst under hagen. Fotos: Anne-Vibe Jensen.
Klokkeblomst på fingeren og smørblomst under hagen. Fotos: Anne-Vibe Jensen.

 

Kan du li´ smør?
Smørblomstens kronblade har en lysende gul overflade, der reflekterer solen. Derfor kan den lysende gule blomst afsløre, om du kan lide smør. Hold blomsten under hagen som en lille lygte. Ses der en gul plet under hagen, kan du lide smør…

 

Smørblomstens rigtige navn er ranunkel, og der findes flere arter af ranunkel. De mest almindelige er bidende ranunkel, der har et høj blomsterstand med mange blomster, og lav ranunkel, der har en lav blomsterstand med få blomster. Begge arter vokser på engene langs Kongeåen.

Tue af lyssiv - måske er det mosepigernes hårtoppe? Foto: Anne-Vibe Jensen.
Tue af lyssiv - måske er det mosepigernes hårtoppe? Foto: Anne-Vibe Jensen.